Ons Alles over circuits team wenst jullie allemaal fijne feestdagen en een vrolijk kerstfeest! Dit is een tijd van het jaar waarin we graag samenkomen met onze familie, vrienden en geliefden. Het is natuurlijk ook een tijd om terug te kijken op het jaar en alle mensen te waarderen die ons leven bijzonder maken.
Het is ook een goed moment om te onthouden dat we in een mensenbusiness zitten. De elektronica-technologie-industrie waar jullie allemaal deel van uitmaken, kan zich concentreren op ‘dingen’ zoals halfgeleiderchips, softwaretools, PCB’s en een groot aantal elektronische componenten van alle soorten. Maar het zijn de mensen die het speciaal maken, en die alle techniek en innovatie doen die achter de verbazingwekkende hightech apparaten van vandaag zitten.
Het feit dat onze sector een mensenzaak is, geldt niet alleen vandaag de dag, maar is dat al vanaf het allereerste begin geweest. Zelfs toen vacuümbuizen plaats maakten voor transistors en transistors uitgroeiden tot complexe geïntegreerde schakelingen, was het de innovatie van mensen – ingenieurs – die elke stap vooruit duwde.
Met dat alles in gedachten willen we op deze eerste kerstdag een aantal van die mensen eren door 8 van onze meest populaire artikelen over historische techniek van het afgelopen jaar samen te vatten en enkele van de mannen en vrouwen in het zonnetje te zetten die de sleutel vormden tot verschillende aspecten. van wat onze elektronica-industrie vandaag de dag is.
Gordon Moore – de vader van de wet van Moore
In maart van dit jaar verloor de industrie een van zijn reuzen toen Gordon Moore op 94-jarige leeftijd overleed. Moore had een veelbewogen carrière en was mede-oprichter van Intel, een bedrijf dat bij de lancering als voornaamste doel had de productie van geschaalde chipsets. Dat verschoof al snel naar een focus op microprocessors, en Intel blijft vandaag de dag de dominante processorleverancier.
Moore is bekend als naamgever van de wet van Moore, die stelt dat het aantal transistors elke twee jaar zou verdubbelen.
Alles over circuits onze podcast, Moore’s Lobby, is zelfs naar hem vernoemd!
Gordon Moore. Afbeelding gebruikt met dank aan de Gordon en Betty Moore Stichting
Lees het artikel hier:
Het verhaal van Silicon Valley-gigant Gordon Moore, vader van de wet van Moore
Grace Hopper – Vernieuwer van programmeertalen
Grace Hopper is vooral bekend vanwege haar succes bij het overbruggen van de kloof tussen Engels en machinetaal met de uitvinding van de eerste compiler. Deze compiler genaamd “A-0” maakte het mogelijk dat machinecode automatisch vanuit een Engelse taal werd gegenereerd. Dit vereenvoudigde het programmeren van computers en vormde de weg vrij voor de COBOL-programmeertaal.
Hopper is vice-admiraal bij de Amerikaanse marine en heeft talloze naamgenoten ter ere van haar, waaronder hogescholen, een schip van de Amerikaanse marine en krachtige processors.
Grace Hopper gaf in 1983 een lezing over Howard Acker en de Harvard Mark I-computer in het Computer Museum. Afbeelding gebruikt met dank aan de Computergeschiedenismuseum
Lees het artikel hier:
Ter herdenking van Grace Hopper, de vrouw die de CPU van NVIDIA inspireerde
Robert Watson-Watt – Schepper van een cruciaal radarsysteem uit de Tweede Wereldoorlog
In de Tweede Wereldoorlog werd de macht van de luchtmacht ongelooflijk belangrijk. Om de vijand te kunnen bestrijden hadden Britse piloten een manier nodig om vroegtijdige waarschuwings- en locatiegegevens van binnenkomende vliegtuigen te verkrijgen. Ingenieur Robert Watson-Watt maakte dit mogelijk met zijn werk dat leidde tot het Chain Home-radarsysteem.
Dankzij de gepulseerde transmissies geproduceerd door de Chain Home-apparatuur konden operators de afstand bepalen door de tijdsdelta tussen Tx- en Rx-signalen te meten. De opstelling van antenne-installaties zorgde voor meerdere detectiepunten voor een enkel doel, en met behulp van trigonometrie konden operators het bereik, de peiling en de hoogte van het doel berekenen.
“Sir Robert Watson-Watt” werd in 1942 door koning George VI tot ridder geslagen vanwege de enorme bijdrage van de ingenieur aan de oorlogsinspanning.
Robert Watson-Watt. Afbeelding met dank aan Historisch Groot-Brittannië
Lees het artikel hier:
Robert Watson-Watt, de ingenieur die Groot-Brittannië heeft gered
Robert Metcalfe – mede-uitvinder van Ethernet
Dit jaar was het 50 jaar geleden dat Ethernet ontstond. Hoewel de IEEE-standaard voor Ethernet voor het eerst werd gepubliceerd in 1980, was het een memo geschreven door Robert Metcalfe in 1973 die de aftrap gaf. In de memo aan zijn management bij het Xerox Palo Alto Research Center legde hij uit hoe Ethernet zou kunnen werken.
Metcalfe kon in samenwerking met David Boggs en anderen bij Xerox PARC het eerste op Ethernet gebaseerde netwerk implementeren. Metcalfe zou later een Ethernet-protocol definiëren dat het concept van bron- en bestemmingsadressering introduceerde, evenals een Cyclic Redundancy Check (CRC).
Tegenwoordig vormt Etherent de kern van wat het hedendaagse internet functioneert.
Robert Metcalfe. Afbeelding gebruikt met dank aan MIT
Lees het artikel hier:
Ethernet bestaat vandaag 50 jaar: een dag om de prestaties van Robert Metcalfe, mede-uitvinder van Ethernet, te beoordelen
Vijf invloedrijke vrouwen die vrouwen inspireerden tot STEM-carrières
Sinds de Amerikaanse National Science Foundation de term voor het eerst introduceerde in 2001, heeft STEM (wetenschap, technologie, engineering en wiskunde) een drang naar meer diversiteit en inclusiviteit als onderdeel van de belangrijkste aspecten ervan. Maar vooral voor vrouwen is de weg naar een STEM-opleiding of -carrière niet altijd van een leien dakje gegaan.
Als onderdeel van All About Circuit’s Women’s History Month-verslaggeving eerder dit jaar hebben we vijf interessante en invloedrijke vrouwen bekeken die vrouwen hebben helpen inspireren tot STEM. Het artikel gaat over Star Trek-actrice en NASA-woordvoerder Nichelle Nichols, Amerikaanse ruimteprogramma-wiskundige Katherine Johnson, ontwerper van elektrische motoren Gertrude Entwisle, baanbrekende EE-professor Erna Hamburger, en Florence McKenzie, Australië’s eerste vrouwelijke EE- en hamradio-operator.
Van links naar rechts: Erna Hamburger, Florence McKenzie, Nichelle Nichols, Katherine Johnson en Gertrude Entwisle
Lees het artikel hier:
Vrouwen in STEM: een weg geplaveid met de primeurs van veel vastberaden vrouwen
Phillip Smith – Schepper van de Smith Chart
Als u zich nog herinnert uit uw EE-studententijd, is een Smith-diagram een grafische rekenmachine voor het oplossen van problemen met transmissielijnen en bijpassende circuits. Phillip Hagar Smith was de elektrotechnisch ingenieur die het heeft gemaakt. Hij begon als amateurradio-operator, maar droeg later bij aan onder meer radar, FM en antennes.
Toen Smith in 1987 stierf, waren er meer dan negen miljoen exemplaren van zijn kaart verkocht. Smith bezat 21 Amerikaanse patenten en publiceerde tijdens zijn leven meer dan 35 technische artikelen over antennes en transmissielijnen.
Phillip Hagar Smith. Afbeelding met dank aan de Smith Chart Amateur Radio Society
Lees het artikel hier:
Phillip Smith: van amateurradio-operator tot maker van de Smith Chart
Judith Resnik – EE en tweede Amerikaanse vrouw in de ruimte
Judith Resnik behaalde een hogere graad in elektrotechniek, werkte in de defensie-industrie en deed ook onderzoek in neurofysiologie. Ze was er niet tevreden mee om daar te stoppen. Resnik maakte deel uit van de bemanning die aan boord van de Space Shuttle Discovery in een baan om de aarde vloog en werd daarmee de vierde vrouw ter wereld en de tweede Amerikaanse vrouw die de ruimte betrad.
Resnik bracht zes dagen door in de ruimte als Mission Specialist 3 aan boord van Space Shuttle Discovery, bediende de robotarm van de shuttle en droeg bij aan de succesvolle inzet van communicatiesatellieten.
Helaas was ze als lid van de bemanning van Space Shuttle Challenger een van de zeven astronauten die omkwamen toen het ruimtevaartuig kort na het opstijgen boven de Atlantische Oceaan uiteenviel. Haar historische prestaties worden niet vergeten. Een maankrater en een asteroïde zijn naar haar vernoemd, en ze ontving postuum de Congressional Space Medal of Honor.
Het officiële NASA-portret van Judith Resnik. Afbeelding met dank aan NASA
Lees het artikel hier:
Ter herinnering aan Judith Resnik: EE en tweede Amerikaanse vrouw in de ruimte
Lee de Forest – Uitvinder van de vacuümbuis met drie aansluitingen
Ingenieur en uitvinder Lee de Forest zou de deur naar moderne micro-elektronica hebben geopend door zijn cruciale toevoeging van een derde elektrode aan een bestaand vacuümbuisontwerp. Dr. de Forest herkende de versterkings- en detectiemogelijkheden van een spanningsgestuurd apparaat zoals zijn vacuümbuis met 3 aansluitingen, de Audion genaamd.
De tijdlijn van zijn prestaties is indrukwekkend. In 1893, terwijl Lee de Forest de Wereldtentoonstelling van Chicago bijwoonde, trokken de uitvindingen van Nikola Tesla zijn aandacht. In 1901 testte hij met succes zijn gepatenteerde RF-‘responder’-apparaat in de praktijk, waarmee hij Marconi’s coherente RF-ontwerp verbeterde. En in 1907 demonstreerde hij hoe zijn Audion trillingen kon creëren die gebruikt konden worden als dragers van spraak en muziek.
De Forest heeft twee van zijn Audions vast, een kleine ontvangstbuis van 1 watt (links) en een zendbuis van 250 watt die hij een “oscillion” noemde (rechts). Afbeelding met dank aan Wikimedia Commons
Lees het artikel hier:
Lee de Forest, de Audion en het begin van het tijdperk van de micro-elektronica
U bent ons volk, en wij zijn het uwe
Hopelijk heb je in je vrije tijd tijdens de feestdagen even de tijd genomen om deze interessante artikelen uit onze serie Historische Ingenieurs 2023 te lezen. Wij waarderen jullie allemaal in onze Alles over circuits gemeenschap, inclusief al onze lezers en onze branchesupporters. Vergeet niet dat het een mensenzaak is en dat u onze mensen bent! Prettige kerstdagen en fijne feestdagen voor jullie allemaal. Op naar weer een geweldig jaar samen met jou in 2024!